0
Taxi

taxi_zonder_wiel.jpg

Vierhonderd jaar grachten. In 1613 ging iemand met een schop een stukje Herengracht graven. In die zeventiende eeuw waren we de belangrijkste en rijkste stad van de wereld.

De festiviteiten voor dit jubeljaar zijn begonnen met bijvoorbeeld gratis taxiritjes, die bezoekers langs diverse locaties reed. In De Volkskrant zag ik een foto van een vrolijke chauffeur met jasje én dasje.

Het moet zeker 400 jaar geleden zijn dat een taxichauffeur keurig gekleed zijn vehikel bereed. Maar de chauffeur in kwestie zegt nog iets opvallends: ‘Van alle agressie in taxi’s is 90 procent de schuld van de chauffeur.’ De geïnterviewde, Mario Ruig, wijt de verslechterde situatie aan de zogenaamde ‘vrije rijders’. Zeg maar de cowboys met hun bontkraagjes die tien kilometer omrijden, maar ook gevaarlijk rijden met Arabische muziek uit de luidsprekers.

Eric Wiebes is wethouder taxizaken. Toen ik hem een tijdje geleden sprak, zei hij dat Amsterdam weer de beste taxistad wordt. Ik ben benieuwd. Mijn ervaringen wijzen er niet op dat we op de goede weg zijn.


Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
Your Name Email Website

*

code