0
Gullits museum

M01-rijksmuseum_night

 

Het Rijks. Over twee weken is ie weer open. Het nationaal museum. Het mooiste. Het rijkste. De tamtam is al een tijdje gaande. Dat doet Wim Pijbes, de directeur, goed. Hij snapt hoe dat werkt. Geen moeilijke mensen die het verhaal vertellen, maar gewone mensen. Ruud Gullit bijvoorbeeld. Zijn moeder was dertien jaar lang schoonmaakster in het museum. Als kleine jongen –in korte broek – met een bal onder zijn arm- liep Ruud daar rond. Hij zag de Staalmeesters, de Nachtwacht, de geweren uit de Gouden Eeuw. Vorige week vertelde hij daarover in De Wereld Draait Door. Hij is tussen de opnamen van die spotjes telkens weer door de nieuwe zalen geslopen. ‘Ik was niet te houden.’ Hij kende niet alle schilders, maar het kinderlijke enthousiasme was aanstekelijk. Precies zoals het bedoeld is. Geen ingewikkelde formules. Geen Joost Zwagermaniaanse verhandelingen over ‘wat je er nog meer in ziet’. Nee. Gewoon lieflijke blijheid.

Het zijn de jaren van de heropeningen. Vorig jaar ging het vernieuwde Stedelijk Museum eindelijk weer open. En over een maand gaat – na een kleine verbouwing het Van Gogh weer open.

Nadeel van heropeningen is dat het met zoveel kabaal gaat. Niemand kan de heropening van het Rijks over het hoofd zien. Daardoor zal het Rijksmuseum de komende tijd tjokvol zijn. Vóór de verbouwing kon je soms door lege zalen dwalen, je harde hakken op de harde houten vloer horen klinken. Ook toen was de kans klein dat je in je eentje voor de Nachtwacht stond, maar in de andere zalen was vaak geen kip.

De kunst is dus om het museum aantrekkelijk te houden. Laat mij een ideetje aandragen. Laat Ruud Gullit de rondleidingen verzorgen. Geheel in zijn eigen stijl, met zijn eigen verhaal. In de Wereld Draait Door liet hij een schilderijtje zien van een klein zwart jongetje. ‘Die waren er dus ook.’ Ja. Net als veertig jaar geleden, toen de moeder van Ruud met haar plumeau over de Hollandse meesters streek. Met liefde, met eerbied.

Marcel Duyvestijn @liefdevollid

 

Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
Your Name Email Website

*

code