0
Het nog een keer uitleggen

js congres

Diederik blijft maar wrijven in die vlek

 

Hij ging het nog een keer uitleggen. Diederik Samsom, de gekwelde leider van de PvdA, zat bij Pauw en Witteman de strafbaarheidstelling van illegaliteit te verdedigen op een onnavolgbare wijze. Hij zei ook dat PvdA afdelingen zich konden melden, als ze het niet snapten. Diederik komt naar u toe, deze zomer.

Het is wrijven in de vlek (zoals Jack de Vries, de voormalige spindoctor van Balkenende het zou noemen). Daar is de PvdA goed in. Ze laten het onderwerp in de lucht hangen en laten hun eigen leden er op schieten. Dat dit schadelijk is, hebben ze zelf niet door.

Pragmatische VVD

Hoe anders doet de VVD dat. Die accepteert de nederlaag, buigt het hoofd en gaat weer verder. Ze beschouwen dat als onderdeel van het spel. Je wint wat en je verliest wat. De manier waarop Rutte zijn eerste kabinet leidde, was daar een mooi voorbeeld van. De flirt met de SGP zat veel VVD’ers dwars, maar daar hoorde je niemand over. Ook dat Rutte continu door zijn eigen gedoger in de billen werd gebeten, accepteerden de liberalen, alsof ze wilden zeggen: zo gaat dat in een huwelijk.

Dit verklaart ook direct waarom het CDA altijd voor de VVD kiest en alleen als het echt niet anders kan voor de PvdA. De liberalen willen op de troon zitten. Die willen sturen. De macht. En daar hebben ze alles voor over. Toen Wiegel n 1977 met van Agt een kabinet in elkaar timmerde, gaf hij alles weg aan het CDA. Als ik maar vicepremier wordt, schijnt hij gezegd te hebben.

Als Rutte maar kan sturen

Zo is Rutte ook. Pragmaticus pur sang. Ook dit regeerakkoord is feitelijk geschreven door Diederik Samsom. Rutte zei alleen: toppie. Doen we! Dat de premier geen idee had van wat hij tekende, bleek uit de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Ook het sociaal akkoord werd door Rutte omarmd alsof hij het zelf had geschreven. Zo rollen VVD’ers. Als ze maar aan het stuur zitten en gas kunnen geven. Dan maakt de richting niet veel uit.

Samsom trekt nu door het land om zich uit te laten schelden door verontwaardigde PvdA’ers. ‘Ik leg het nog één keer uit.’ Dat is hartstikke nobel, maar wat schiet je ermee op? Kun je niet beter je nederlaag accepteren en verder gaan? Dat is regeren. Nee. Een PvdA’er kan dat niet. Die blijft net zolang uitleggen, tot er geen lid meer over is.

Deze column verscheen eerder bij Elsevier

admin
Your Name Email Website

*

code