0
Weekers moet vertrekken, ook als hij het kan uitleggen

newPic_8191_jpg_110514b

Weekers. Hij is de underdog. En dan krijg je sympathie. Althans, dat heb ik altijd als de volledige oppositie tegen je staat te schreeuwen. Wijzende vingers, wapperende moties van wantrouwen. Ze wilden helemaal niet horen dat hij er ook niets aan kon doen. Ze wilden zijn hoofd.
Toegegeven. Hij heeft alles tegen. Zijn verleden. Zijn uiterlijk. Zijn zachte stemgeluid. En Weekers kijkt ook zo lief in de camera. Die zet je toch niet zomaar af. En toch. Weekers heeft fouten gemaakt en moet vertrekken. Zo simpel is het. Zoals Fred Teeven ook moet vertrekken. In Nederland zijn we altijd voorzichtig. Pas als het bungelen van een bewindvoerder pijn doet aan de ogen, verlossen we hem.
Hoe anders is dat in Engeland of Frankrijk. Wie niet functioneert, wordt vervangen. Daar doen ze niet moeilijk over. En terecht. Het openbaar bestuur kan zich geen verkeerd imago permitteren.
Ik denk even aan Ella Vogelaar. Haar ministerschap liep al vanaf dag één moeilijk. Het ging niet meer. Iedereen dacht: die is ‘knettergek’. Telkens stapte ze in de frames van Geert Wilders en werd daarmee een dankbaar onderwerp van spot. Toen Wouter Bos haar uit haar lijden verloste, brak echter de pleuris uit. Vooral onder de zachte sectie van zijn achterban, die zich ook nu roert, was Bos de boeman. Bos handelde echter in het landsbelang. Haar laten zitten, zou meer schade berokkenen.
Datzelfde gebeurde met Job Cohen. Met dit verschil dat Job de eer aan zichzelf hield en vertrok. Bij Jolande Sap ging daar nog een pijnlijk toneelstuk aan vooraf, voordat ze inzag dat het niet handig was om aan te blijven. Co Verdaas had niet eens moeten aantreden, omdat er al een wolk van gesjoemel boven hem hing toen hij nog gedeputeerde was.
Mensen die te lang blijven zitten, richten ongelooflijk veel schade aan. Daar moet Weekers zich bewust van zijn. Ook. Ja. Ook als hij het kan uitleggen. Hij is beschadigd. De enige reden dat hij mag blijven, is omdat de PvdA dit kabinet in een rustig vaarwater wil loodsen en al die oproer niet kan gebruiken. Dat is kortetermijndenken.
Dat Aleid Wolfsen maar bleef zitten, heeft zowel de stad Utrecht als de PvdA geen goed gedaan. Het gaat niet eens meer om de feiten. Iemand is beschadigd. Iemand bungelt. Iemand is daarom niet meer geloofwaardig. Het zou goed zijn als iedere politicus een groep eerlijke mensen om zich heen verzamelt. Als de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken is, kunnen zij hun vriend de deur wijzen. Als het point of no return daar is, moet je koffers pakken. Dat moet iedere bestuurder bedenken. Het land draait namelijk niet om hem.

Deze column verscheen eerder bij Elsevier

admin
Your Name Email Website

*

code