0
Max Westerman: meer islam = meer veiligheid

muslimrage

Toen ik vorig jaar door de Schilderwijk reed, dacht ik precies hetzelfde als Wilders. Hier is de islam groot. Overal schuifelende matroesjkapoppen, slepend met grote tassen van de Dirk, rondwaaiende plastic zakjes van een Dönnerzaak. Bontkraagjes, scooters, broeierig sfeertje. Waar Wilders nog één autochtoon zag, zag ik er geen één. Maar dat kwam omdat ik buiten het seizoen was.

De afgelopen dagen werd de wijk echter overspoeld met hijgerige witte mannen met microfoons. ‘Hoe is het met de sharia?’ En overal stopten ze hun spreekstok in een eenzame, verwarde jongen met een blauw petje. Arnoud van Doorn, oud PVV’er, nu moslim. Tegen iedereen die het wil horen, zegt hij: u weet toch wat islam betekent? Islam is vrede.

Ook drie brave Haagse raadsleden gingen de wijk in. Ze zagen niks. De Schilderswijk was eigenlijk hartstikke leuk. Gezellige drukte. Net een bazaar. Toen ging Lodewijk Asscher er met zijn chauffeur doorheen. Tja. Vrolijk werd hij niet. Maar een ‘sharia-driehoek’ was het ook weer niet. Daarna volgden tientallen politici en allemaal twitterden ze er het hunne ervan.

Allemaal wijzende vingers. Allemaal gekrakeel. Maar in die brei van meningen viel toch nog een mooie klank te vinden. Bij Pauw en Witteman werd ik warm van Sadet Karabulut. In een paar prachtige zinnen beschreef ze de problematiek van de Schilderswijk. Teveel koffiehuizen. Teveel werkloze mannen. Te weinig emanciperende vrouwen. Gettovorming. Wat ze eigenlijk zei: teveel islam.
Daartegenover zat een keurig D66 raadslid, Rachid Guernaoui. Hij zag het probleem niet. Hij was er ook geweest. Hij zag gezelligheid. Hartstikke veilig. En de drie mensen die hij sprak, hadden nergens problemen mee.

Maar het kan altijd erger. Max Westerman was ook te gast. Hij begreep niks van de commotie. ‘Ik zie een hartstikke nette wijk.’ Maar het ergste was dat hij suggereerde dat de toegenomen veiligheid in de wijk juist te maken had met fundamentalistische moslims. Die letten een beetje op de jeugd. Ik moest drie keer terugspoelen. Maar hij zei het echt.

Ik denk dat Max zo de gemeenteraad in kan voor D66. Met de slogan: meer islam is meer veiligheid. Of zoals Arnoud van Doorn het al zei: islam is vrede.

Marcel Duyvestijn is in wezen een niet praktiserende moslim. Deze column verscheen eerder bij The Post Online

admin
Your Name Email Website

*

code