0
Erfenis Bolkestein niet aan VVD’er besteed

vmBolkestein14_350664-586x390

Toen Arjen Robben scoorde, wist ik ineens wat het probleem met de VVD is: Ze missen buitenspelers. Van die watervlugge, licht tragische, aanstellerige types. Ze draven, ze kappen, ze draaien. Maar het belangrijkste: ze spelen altijd het dichtst langs de tribunes. Daarom zijn ze populair. En ze scoren.

Het VVD congres was een matte vertoning. Duidelijk was dat iedereen naar het midden was opgeschoven. Dat is wellicht goed als je regeringspartij bent. Dan heb je behoefte aan rust en stabiliteit. Maar voor de lange termijn is het dodelijk. Juist die vleugelspelers geven de voorzet, zodat spitsen als Mark Rutte kunnen inkoppen.

Wat ik vooral mis, is een type Bolkestein. Terwijl de integratiediscussie op het punt staat opnieuw te beginnen, is er bij de VVD niemand die zich daarmee bezighoudt. Bolkestein was de eerste die moeilijke vragen stelde. Hij was de eerste die ‘in troebel water viste’, zoals veel linkse mensen zeiden. Dat het nodig was, blijkt uit de rellen in Zweden, waar het integratiedebat nog steeds onder een klamme deken ligt. Zwijgen en wegkijken en de instroom van migranten geen strobreed in de weg leggen, levert uiteindelijk verpauperde wijken op, waar de politie niet meer durft te komen. Bolkestein zag dat destijds al.

Zit er sowieso iemand op dat dossier? Ik moest echt zoeken op de website van de VVD, wie er nu over de drie i’s gaat. Islam, integratie en immigratie ligt in handen van Malik Azmani. Dat ik zelden iets van hem hoor, terwijl deze onderwerpen dagelijks de krantenkolommen vullen, is veelzeggend.

De VVD is daarmee een partij geworden zonder al te veel visie, zonder al te veel uitstraling. Maar wat vooral ontbreekt, is gogme, durf, tegendraadsheid. Lodewijk Asscher is nu de leider in dit debat rond de drie i’s. Hij is ongeduldig. Hij schiet met scherp en is duidelijk. Dat betekent dat de PvdA dit dossier van de VVD heeft overgenomen. Oef. Dat zal het liberale hart pijn doen.

Bolkestein zal zich in zijn studeerkamer afvragen wat er met zijn erfenis gebeurt. Hij schrijft nu zijn biografie. Fantastisch. Maar ik vrees dat die aan VVD’ers niet besteed is.

Deze column verscheen eerder in Elsevier

admin
Your Name Email Website

*

code