1
Lof voor Samsom

lammetje lente

Stukkie anticyclisch kritiseren. Stukkie loftrompet blazen. Misschien is het de lente, die eindelijk in mijn gezicht schijnt, dat ik behoefte heb Diederik Samsom en Mark Rutte een schouderklop te geven. En wel hier, in de kollommen van Elsevier.

Misschien is dit wel het beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Alla, dat gaat wat ver. Toch had Mark Rutte een punt. En dan doel ik vooral op die samenwerking met de PvdA. Die staat. Het is een goed huwelijk. Je ziet dat de partners elkaar vertrouwen, elkaar iets gunnen. Misschien kijken ze niet meer zo lief naar elkaar als die eerste keer bij Pauw en Witteman, toen ze elkaar onder de tafel over de knie aaiden, maar de chemie is gebleven.

Dat is wat Nederland nodig heeft, een stabiele regering. En stabieler dan dit krijg je het niet. Zowel bij PvdA als VVD zitten vakmensen aan het stuur. Maar het belangrijkste is wellicht dat er in tijden van crisis draagvlak is voor de ingrijpende maatregelen. Bij het wegvallen van het CDA is het goed dat er een stabiel midden is. VVD en PvdA hebben dat buitengewoon goed gedaan.

Vooral de manier waarop Diederik Samsom opereert, wil ik prijzen. Onvermoeibaar blijft hij uitleggen hoe het echt zit. Er ligt een lange kronkelige weg voor hem, overal beren, ravijnen en Pronkianen, die hem met het linkse kromzwaard willen onthoofden. Maar hij blijft lopen. In plaats van het zingen van de Internationale, heft hij het lied van de realiteit aan, zonder zijn idealen uit het oog te verliezen. Het zal nog wel twintig jaar duren voordat hij wordt geprezen voor die rol. Maar daar wil ik niet op wachten.

Vorige week liep ik even rond bij de fractiekamers van de PvdA. Ik zag Diederik net zijn kamer in schieten. Hij riep iets over cijfers, over koopkrachtplaatjes, over uitruilen van kaarten. Van diverse insiders hoor ik dat hij altijd tien keer meer weet dan de woordvoerder zelf. Of dat gezond is, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat we zuinig moeten zijn op politici die kennis en kunde met elkaar verenigen. En dan maakt het niet uit van welke kleur ze zijn.

Verdikkie. Ik ben gewoon trots op de modderfokker. Dat wilde ik even zeggen. En dat wilde Mark Rutte ook zeggen toen hij zei dat dit misschien wel het beste kabinet is sinds de Tweede Wereldoorlog.

admin
1 Comments
  1. goed stuk,
    ben geen pvda’er , maar Samson doet het goed en eerlijk ook Timmerfrans wordt een hele goede.

Your Name Email Website

*

code