0
Vele dollars hebben de Arabische wereld geen goed gedaan

 Ripped dollar bill  Economy Concept Image

Democratie is meer dan de meerderheid van stemmen. Dat heeft president Morsi van Egypte ervaren. Hij dacht: The winner takes it all. Hij was immers door de meerderheid gekozen. Hij dacht een mandaat te hebben.

De greep van Erdogan

Ook de Turkse president denkt op die manier. Ik heb de meerderheid achter me, dus ik mag doen wat ik wil. Morsi zal echter met jaloezie naar zijn Turkse collega kijken. Erdogan timmert al jaren aan de weg. Vroeger greep het leger in Turkije geregeld in, maar die is monddood gemaakt en weggestopt in de vele gevangenissen. Vandaar die arrogante houding bij de onlusten op het Taksimplein in Istanbul. Wie kan hem iets maken? Kritische journalisten verdwenen. Opiniemakers. Schrijvers. Allemaal weggestopt. Niemand heeft zijn oppositie zo vakkundig kalt gestellt als hij.

Democratie is echter meer dan de hegemonie van de meerderheid. Het gaat ook over gelijke rechten, over inspraak, over medezeggenschap, over instituties die een land op orde houden, een sterke overheid, waar mensen vertrouwen in hebben. Daar knelt ook direct de schoen. Egypte is nog helemaal niet klaar voor een echte democratie.

80% van de Egyptenaren haat joden

In het westen denken we te makkelijk dat als er maar vrije verkiezingen worden gehouden alles wel goed komt. Daarnaast stoppen Amerika en Europa zomaar wat geld in landen als Egypte, zonder dat ze weten waar het heen gaat. Thomas Friedman, de Amerikaanse schrijver en journalist, waarschuwde ooit dat je aan een land waar de meerderheid uit analfabeten bestaat geen tanks moet verkopen. Daar heeft hij gelijk in. Natuurlijk. Egypte is cruciaal voor de wankele vrede in het Midden Oosten. In ruil voor vele dollars hield Egypte zich koest tegen Israël. Dat dit kortetermijnoplossingen waren, wordt duidelijk als je weet dat meer dan 80% van de Egyptenaren joden haat en ze nog liever vandaag dan morgen wil uitroeien.

Obama staat nu te hakkelen. Wat moet hij doen? Mubarak was ‘een vriend’. Morsi hadden ze geaccepteerd. Ook met hem hadden ze afgesproken dat hij niet met een kromzwaard de Sinaï over zou steken.

Westen is medeverantwoordelijk

Nu weten ze het ook niet meer. Het Westen is gedeeltelijk verantwoordelijk voor deze chaos. Door de dictaturen in de Arabische wereld rücksichtslos met dollars te steunen, had democratie geen kans. De stabiliteit die het opleverde, was relatief. Soms denk je wel eens: wat zou er gebeurd zijn als al die miljarden niet naar dictators gegaan waren, maar naar scholen, ziekenhuizen en onafhankelijke media? Zou er dan een degelijke democratie ontstaan zijn?

Deze column verscheen eerder bij Elsevier

admin
Your Name Email Website

*

code