0
CDA en D66 moeten nu in de regering

Koffer

Voor de politicofiel is het heerlijk, Prinsjesdag, de hoogmis van de politiek. Dat gekonkel, dat knikkeren, dat spel van steken en gestoken worden. Waarom trok Buma ineens zo hard van leer en waarom zag je duidelijk dat Pechtold tot tien telde, voordat hij weer zou leeglopen over de ‘nikserigheid’ van dit kabinet. Het is spel. Toptheater. Procentje hier, komma’tje daar. JSF erin vliegen. Een prachtig schaakspel, maar de gemiddelde passant begrijpt er de ballen van.

80% van de Nederlanders vindt dat dit kabinet de crisis alleen maar verergert. Van de PvdA kiezers is dat zelfs 90%. Nou heeft het kabinet ook een moeilijke boodschap te verkondigen. Begrotingsdiscipline klinkt niet echt sexy. Toch heeft Dijsselbloem een punt dat we jarenlang op te grote voet geleefd hebben en daar nu de zure vruchten van eten. Toch heeft ook de oppositie een punt: te veel bezuinigen, schaadt de economie.

Het kabinet is trots op alle samenwerkingsverbanden. Het zorgakkoord. Het woonakkoord. Het sociaal akkoord. Puzzelen is wel aan Rutte besteed. Maar wat hij nu moet doen, is de oppositie er serieus bij betrekken. Met name CDA en D66 moeten nu aanschuiven aan de grote ronde tafel. Niet om een akkoordje van dit of van dat te sluiten. Nee, een complete tussenformatie is nu gewenst. Misschien dat ze zelfs alles open moeten gooien en CDA en D66 ministersposten geven. Het is immers crisis. Daar kom je alleen uit als het gekrakeel stopt en alle schouders onder hetzelfde bouwwerk staan.

Sowieso zijn D66 en CDA de middelste van alle middenpartijen, die passen uitstekend tussen de VVD en de PvdA in, als bruidskinderen bij het rood-blauwe bruidspaar. D66 krijgt dan iets meer onderwijs erbij. CDA iets voor gezinnen en hatseflats: een stevige coalitie, die beide Kamers aankan, is geboren. Als Buma en Pechtold slim zijn, sturen ze daar op aan.

Ik vrees echter dat het moddergevecht verder gaat. Heerlijk voor de politicofielen, maar desastreus voor het land.

Deze column verscheen eerder bij Elsevier

admin
Your Name Email Website

*

code