0
Het spel en de knikkeraars

 Marbles_01

Het is een spel. Op meerdere niveaus. Op meerdere schaakborden. Het kabinet en de oppositiepartijen wheelen en dealen dat het een lieve lust is. Vandaag stapte Bram van Ojik met grote woorden uit de coalitie. Zijn toch al droeve oogjes waren nog verder dichtgeknepen. Maar daarachter zag je de triomf. Hij heeft zijn partij maar mooi op de kaart te gezet.  De Grote Groene Leider wist vorige week al dat hij dat zou doen, maar nu is de aandacht van de media groter. Eerder al stapte het CDA – morrend en knorrend- uit. Ook dat was uit effectbejag.

GroenLinks en CDA kregen vorig jaar van de kiezer een rode kaart. Allerlei interne rapporten verklaarden het verlies: geen smoel, geen doel. Dat wil de kiezer niet. Die wil een partij met principes. Met idealen. Daarom koos Buma vorige week niet voor het landsbelang, maar voor zijn eigen christelijke kiezers. Ik vrees dat hij zich misrekent. CDA’ers willen juist graag verantwoordelijkheid nemen.

Pechtold zal nog even aan tafel blijven zitten. Hij zal zuchten. Hij zal steunen. Aan een willekeurige camera zal hij vertellen dat het kabinet wel over de brug moet komen. En dan gaat hij zijn vingers weer natellen: De duim: onderwijs. De wijsvinger: alles hervormen. Bij de middelvinger lacht hij even Pechtoldiaans. Dan goochelt hij wat met cijfers en vertrekt lachend. Hij heeft zijn geurvlag weer afgegeven.

Ook Klaas Knot is onderdeel van dat spel. Hij steekt zijn natte vinger in de lucht en ‘voelt’ dat we uit de recessie zijn. Heel toevallig in een week van zwaar overleg wijst hij naar de politiek die het prille herstel de kop in lijkt te drukken. Goh. Die manoeuvre komt zo uit het boekje ‘hoe speel ik mijzelf weer in de kijker.’

Wientjes (werkgevers) mompelt nog wat. Heerts (werknemers) kijkt fronsend. Wouter Bos schrijft weer een Wiegeliaanse column om zijn eigen gelijk te halen. Het is allemaal spel. Theater. De knikkers lijkt niemand te interesseren. God, wat een cynisme weer. Ja. Ik weet het.

 

Deze column verscheen eerder bij Elsevier

 

admin
Your Name Email Website

*

code