0
Eberhard de verlosser

Eberhard van der Laan

Burgemeesters kunnen de wereldproblemen oplossen. Dat denkt de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Hij sprak daar in New York over met onze eigen burgemeester Eberhard van der Laan.

Barber ziet dat de natiestaat ‘vermoeid’ is, de VN krachteloos is en de Europese Unie ‘stroperig’. Steden kunnen de grote problemen beter oplossen. Burgemeesters spelen daar een grote rol in, schrijft Arie Elshout in De Volkskrant, die Van der Laan interviewde.
Van der Laan is natuurlijk de eerste die dat beeld nuanceert. Zo zijn Nederlandse burgemeesters. In het buitenland gooien ze hoge ogen, maar in eigen land proberen ze hun status vooral te downplayen. In De Volkskrant zegt hij: ‘Je doet het samen.’ Wel erkent hij dat het juist de burgemeesters zijn die als eerste de problemen zien. Of zoals van der Laan het uitdrukt: ‘als eerste het brandende huis in rent.’

Benjamin Barber geeft als voorbeeld van daadkracht de aanpak van klimaatverandering. In de Verenigde Staten schoten de maatregelen vanuit Californië en vanuit Washington niet erg op. De burgemeester van Los Angelos was wel doortastend. Hij verbood schepen hun motor in de haven te laten draaien. Daardoor verminderde hij de uitstoot van CO2 met 40%.

Zoveel macht heeft Van der Laan helaas niet. Maar er is wel iets aan het veranderen. Vroeger was de burgemeester, volgens Barber, vooral een deftige man die lintjes doorknipt en langs gaat bij mensen die hun honderdste verjaardag vieren. Nu staan ze in de frontlinie. Nu willen ze als eerste iets veranderen.

Zo zie ik Van der Laan ook het liefst. Een vader die benaderbaar is voor zijn zonen en dochters. Die problemen ziet en hoort en handelt als dat nodig is. Een pragmaticus pur sang. Maar belangrijker: niet meegaat in de spelletjes die politici nog wel eens willen spelen.

Daardoor zijn burgemeesters eigenlijk de enige bestuurders die nog enig aanzien hebben. Dat komt vooral doordat ze niet zo partijpolitiek zijn. Van der Laan staat echt boven de partijen.

Deze column verscheen eerder in De Echo – Marcel Duyvestijn

admin
Your Name Email Website

*

code