0
De mens Wim Kieft

wim_kieft_neus

Mijn gedachten gingen terug naar begin jaren negentig. Ik was een vers studentje in Amsterdam. Ik zat op een terras aan de Amstel, toen Wim Kieft aan kwam fietsen. Oude herenfiets, kinderzitje achterop. Kieft! Wim! Verdomme. Hij liep naar een tafeltje verderop en wreef de haren uit zijn ogen. Met dat voorhoofd kopte hij in 1988 Nederland langs Ierland. Dé kopbal. Acht minuten voor tijd. Het leverde ons een plaats in de halve finale op. De rest is geschiedenis.

Wat Kieft zo leuk maakte, was die verlegen oogopslag. Hij had niet dat arrogante van een Bokito. Dat ‘kijk-hier-eens’. Kieft kon een vriend zijn. Iemand met wie je een biertje kon drinken. Iemand die ook naar jouw verhaal wil luisteren.

Vorige week kwam zijn boek uit, geschreven door Michel van Egmond, die ook verantwoordelijk is voor de bestseller Gijp. Het is een ontluisterend boek. Kieft was de afgelopen dertig jaar verslaafd aan cocaïne en drank. ‘Hij heeft vooral een enorm laag zelfbeeld’, zei de schrijver bij De Wereld Draait Door.

Wat een verhaal! Het is gewoon pure poëzie. Natuurlijk, het werkt: drank, drugs en rock ’n roll. Andy van der Meyde is natuurlijk een goed voorbeeld. Pure ellende, eenzaamheid, verdriet. Van André Hazes tot Herman Brood. We kijken graag naar andermans tekortkomingen. Bij Wim Kieft had ik dat minder. Eigenlijk had ik vooral medelijden. Misschien was ik wel een beetje boos. Waarom doe je jezelf zoiets aan? Waarom ga je in je eentje op een hotelkamer zitten snuiven en drinken?

Op dat terras, begin jaren negentig, aan de Amstel, had ik het al kunnen zien. Die ogen die naar de stoeptegels staarden, die verlegen blik, die verontschuldigende houding van ‘ik ben er eigenlijk niet’.

Hij is nu clean. Zegt hijzelf. Maar wat gaat al die nieuwe roem met hem doen? Als je het iemand gunt om de tweede helft van zijn leven gelukkig te zijn, is het wel Kieft. Wim Kieft. De man met de harde kop en de boterzachte binnenkant.

 

Deze column verscheen eerder in De Echo – Marcel Duyvestijn – Liefdevollid.nl

admin
Your Name Email Website

*

code