0
Zijn wij een racistisch volkje?

f2df0090f39ffd220c55cfac302e11bdHet woord racisme lijkt weer helemaal terug. Het was goed te zien in de discussie over Guido van Woerkom. De ene dag was hij een gerespecteerd voorzitter van de ANWB. Maar toen wilde hij Ombudsman worden. Ook dat ging aanvankelijk goed. Totdat ‘Marokkanen’ tegen zijn benoeming waren. Hij had namelijk ooit een domme grap over Marokkaanse taxichauffeurs gemaakt. En ineens spreken ook Kamerleden over het feit dat Van Woerkom er ‘voor alle Nederlanders’ moet zijn. Dan suggereer je toch dat niet zijn uitspraak racistisch is, maar de persoon zelf een racist is? 

De Kamer mag dan hebben ingestemd met de aanstelling van Van?Woerkom, het is duidelijk dat we een nieuwe fase in het integratiedebat zijn beland.

We laten ons aanpraten dat we een racistisch volkje zijn. Volgens sommige publicisten heerst in Nederland een ‘geïnstitutionaliseerd racisme’. Het zit overal en is diep geworteld. Je kunt geen negerzoen eten of je krijgt hem in je gezicht. Als ik Zwarte Piet pepernoten laat strooien in mijn huis, ben ik een racist. De nuance is volledig verdwenen. Men schroomt niet om Anne Frank erbij te halen. De holocaust is minstens zo erg als Zwarte Piet. Het is vooral die vreselijke overdrijving die me stoort, niet het debat zelf, daar kun je best over praten.

Voor de moord op Pim Fortuyn was elke uitspraak over ‘buitenlanders’ taboe. Na de moord mocht je alles zeggen. Nee, móést je alles zeggen. De pendule is nu weer terug. De tijd van benoemen is voorbij. Nu moet iedereen goed in zijn eigen archief kijken wat hij ooit gezegd heeft over een andere bevolkingsgroep. Hans Spekman zei bijvoorbeeld ooit dat je (jonge criminele) Marokkanen moest ‘vernederen’ tegenover de eigen groep. Toen een uitspraak die weinig stof deed opwaaien. Ook Diederik Samsom, die een tijdje straatcoach was, zei dat Marokkaanse jongens een monopolie op criminaliteit lijken te hebben, kreeg er pas drie jaar later van langs. Tofik Dibi duikelde de uitspraken op om aan te tonen dat de twee PvdA’ers minstens zo erg waren als Geert Wilders. Eigenlijk zijn alle PvdA’ers racistisch.

Laat me duidelijk zijn. Racisme en discriminatie moet je aanpakken. Als iemand een domme uitspraak doet, moet je dat zeggen, maar maak het niet groter dan het is. Wat vooral stoort, is het meten met twee maten.

Één van de ‘Van Woerkom-is-een racist-roepers’ is Mohamed Azahaf, werkzaam als ambtenaar ‘voor alle Amsterdammers in Oost’. Hij nam het initiatief voor een petitie tegen de nieuwe Ombudsman. Deze ambtenaar schreef in 2004, na de moord op Theo van Gogh: ‘Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest. Daarna noemde hij Osama Bin Laden een held, een ‘ware moslim’.

Tja.

Azahaf kreeg volledige bescherming van zijn baas, die hem een uitstekende schakel noemde tussen de straat en het beleid van het stadsdeelkantoor.  Tegen mij zei hij: ‘Ik was toen anders.’ Dat mag ik hopen, antwoordde ik. Echt veel spijt leek hij niet te hebben.

Het ligt er ook aan wie het zegt. Toen Rob Oudkerk tegen Job Cohen iets over ‘kutmarokkanen’ zei, was het de burgemeester die bevestigde dat het wel ‘onze kut-Marokkanen’ zijn. Maar niemand die hem dat kwalijk zal nemen.

Van Woerkom is echter geen Cohen. Die werd het wel kwalijk genomen. Voorlopig zal Mohamed Azahaf geen ‘joepie’ kunnen roepen. Van Woerkom is immers toch benoemd, maar wel beschadigd. Benieuwd wie Azahaf nu de maat gaat nemen.

Deze column verscheen eerder in Het Parool – Marcel Duyvestijn

admin
Your Name Email Website

*

code