0
Als we dan toch Zwarte Piet afschaffen, dan maar de hele santenkraam

zwarte+piet2

Het ergste in de discussie rond Zwarte Piet is dat we een kant moeten kiezen, een middenweg lijkt niet mogelijk. En wat kies je dan, die van landverrader of die van racist?

Laten we die Piet daarom maar uit zijn lijden verlossen. Maar als Piet de boot in gaat, dan ook diens baas. Dat heeft niks met racisme te maken. Het gaat me vooral om de achterlijkheid van het geheel. Een bisschop uit Turkije, die in Spanje samenwoont met honderden zwarte clowns en zijn verjaardag in Nederland viert, met een paard over daken loopt en cadeaus door de schoorsteen gooit. Wat is dat voor een idiote figuur?

Dat hele verhaal is bedacht door Jan Schenkman in 1850. Hij had vooral pedagogische doelen. De dreiging van een pak billenkoek met een roe moest ouders helpen bij het opvoeden van hun kinderen. Beschaving bijbrengen door middel van marteling. Tja.

Waarom we dit boek van Schenkman omarmd hebben, mag Joost weten. Maar dat heb ik met alle heilige boeken. Zo bezien is de fundamentalistische Pietist net zo mallotig als een moslim die zegt dat de Koran het woord van God is, met alle ellende van dien. De Pietist is minstens zo gelovig.

Wij zijn een modern land. De mate van achterlijkheid is af te meten aan de hardnekkigheid van haar tradities. Saoedi Arabië is in die zin het achterlijkst. Hun tradities zijn onbuigzaam. Nederland zit aan de andere kant van het spectrum. In het Westen hebben we sinds de Verlichting veel tradities overboord gegooid. Omdat we zelf nadachten. Omdat we dachten: is dit nog iets van deze tijd?

Ik noem even een andere heilige die op 11 november ons land binnenkomt, Sint Maarten. Ook ik loop straks weer achter mijn kinderen aan, die voorzien van lampions, langs de de deuren gaan om liedjes te zingen. ‘Mijn moeder is een dikzak, mijn vader is een duntje, geef me een pepermuntje.’ Dat soort teksten. Slaat dat ergens op? Nee. Vervolgens hebben de minimannen een Albert Heijntas vol snoep die ze dezelfde avond nog op willen vreten. In de strijd tegen obesitas is dit een mooi signaal om die Sint Maarten terug te laten keren naar zijn eigen land.

Kerstmis dan. Dat is een allegaartje geworden. Het heeft iets met Jezus te maken. Maar wat doet die kerstboom daar? En dan hebben we het nog niet eens over de kerstman, een alcoholist met vliegende rendieren. Die is destijds door Coca Cola verzonnen om meer frisdrank te verkopen. Ik zou zeggen: toedeledoki.

Als we dan ook nog alle christelijke feestdagen en carnaval in de open haard leggen, kunnen we ons eindelijk concentreren op wat we echt willen met ons leven. Een aantal feestdagen zijn namelijk best nuttig. Ik noem een Valentijnsdag. Althans, zoals hij oorspronkelijk bedoeld is, een dag van liefde. Of Allerzielen, om alle doden te herdenken. In mijn omgeving zijn nogal wat mensen overleden de laatste tijd. Bij elkaar komen, helpt. Samen huilen, heelt.. Maak er een vrije dag van en je hebt direct je nationale herdenkingsdag.

Burendag. Familiedag. Straatdag. Seksdag. U kunt het zelf verder invullen. De belangrijkste dag is misschien wel de officiële offday. Een dag waarin de gordijnen gesloten blijven en je vrijuit onder de dekens mag huilen. In plaats van Hemelvaart, Pinksteren en Pasen krijg je vijf of zes ‘offdays’ per jaar. Manmanman. Wat zal ons land opknappen.

Laten we daar mee beginnen. Dan kunnen we die andere dagen in volgorde van achterlijkheid afschaffen. Mocht zo’n officiële offday er ooit van komen, dan ga ik in ieder geval vijf december onder de dekens liggen.

 

Deze column verscheen zaterdag in Het Parool – Marcel Duyvestijn

admin
Your Name Email Website

*

code