0
Ahmed zoekt vrouw

Boerzoektvrouw

Hij zat met zijn helm in de tram. Brommerpech. Hij belde eerst zijn broer. Dat ging over de brommer. Toen belde hij Rosalie. Zijn liefde. Bij elk woord danste zijn lichaam mee. De harde toon die hij tegen zijn broer had aangeslagen, was volkomen afwezig in dit gesprek. Lichtvoetig, gevat, twinkelend. Hij had het over picknicken in het park. En achter elke drie zinnen plakte hij een zenuwachtig lachje.

Als laatste belde hij zijn aanstaande vrouw. Fatima. Ook hier de kilte die de boventoon voerde. Zakelijkheid. Hij kon die middag niet komen. Ja, hij wist dat hij het had beloofd. ‘Maar ik zit hier met mijn helm. In de tram!’ Hij keek om zich heen, alsof hij het zelf ook niet geloofde: ik zit dus echt in de tram. Ik kan geen kant op.

Dit is de stad. En Achmed heeft te veel keuzes. Een schatje in Zuid. Een vrouw in Osdorp. En wellicht nog een scharreltje op het August Allabéplein. Wie weet.

Net als vier miljoen anderen volgde ik ook Boer Zoekt Vrouw. Al is het alleen maar om te zien hoe eenzaamheid er in werkelijkheid uit ziet. Hoe spruiten ruiken. Hoe een koude wind door een Hollands landschap waait. Hoe moeilijk communicerende vaten maar niet boven willen komen. Verlegenheid. Botheid.

Zondag was de laatste uitzending van dit seizoen. Hierin ook een aantal boeren die aanvankelijk kansloos waren, maar uiteindelijk trots een nieuwe vlam toonden aan ons, het volk. Heerlijk. Dit was hun enige kans. Ze lopen alleen maar tussen de koeien, ze snijden boerenkool en misschien dat er op de dijk, drie kilometer verderop, een vrouw voorbijloopt, maar dat is het dan wel.

Hoe anders is dat in de stad. Zeker als de zon schijnt en de lente hardhandig op de deur klopt, zie je iedereen met elkaar flirten. Het lijkt wel een veemarkt soms. In de stad is het bijna onmogelijk alleen te blijven. Of het moet je eigen keuze zijn natuurlijk.

Ook Ahmed heeft straks een wederhelft. Hij weet dat dat niet Rosalie is. Hij weet dat Fatima met de couscous op hem zit te wachten. Dat ze zwanger wil worden. En dat ze dan samen naar Boer Zoekt Vrouw willen kijken. En Ahmed heeft er uiteindelijk ook vrede mee.

 

Deze column verscheen eerder in De Echo – Marcel Duyvestijn

admin
Your Name Email Website

*

code