0
Neem verdomme eens de leiding in het vluchtelingendebat

 

De hele politiek was onthutst. Vanwege de spreekkoren, de brandstichtingen en de kogelbrieven. En dus klommen ze gezamenlijk in één pen. Maar als je die brief leest, blijft er iets achter dat hol klinkt. Het is obligate verontwaardiging. Want als je je richt tegen die neonazi’s, waarom zet je dan zo’n brief in de Volkskrant? Alsof dit soort randdebielen sowieso een krant leest. Maar als er toch iemand tussen zit die kan lezen, zou hij dan denken: ojee, ik heb ze boos gemaakt, ik zal even excuses maken aan Jesse Klaver en zijn vrienden? Nee. Zo’n brief is alleen bedoeld om wat selectieve verontwaardiging over de weldenkende mensen uit te strooien. Kijk ons eens bezorgd zijn. Wat die fractievoorzitters vooral tentoonspreiden, is wereldvreemdheid.

Gisteren kreeg ook Willem Alexander opdracht zich zorgen te maken over de verruwing van het debat. Hij deed dat tussen allerlei Chinese staatsbanketten door. Ik kan me vergissen, maar ik had niet het idee dat hij meende wat hij moest zeggen.

Zou het niet goed zijn als de koning in eigen persoon zo’n inspraakavond bezoekt? Dat hij daar ook het woord voert. Wellicht in plat Haags. Dat hij daar zegt dat hij walgt van dit soort idioten. Dat is misschien wat veel gevraagd. Maar ik zie niet in waarom al die nette politici daar niet staan waar het gebeurt. Ze laten het debat sowieso over aan de uitersten.

Ik geef toe. Het is ook moeilijk. Er is op Youtube een filmpje van de jonge Eberhard van der Laan die op een bijeenkomst, ergens in de jaren negentig, voor zakkenvuller wordt uitgemaakt. En dat moet je dus niet tegen Eberhard zeggen. ‘Hoezo zakkenvuller’, schreeuwt hij terug. ‘Ik heb de hele dag gewerkt op mijn kantoor en sta me hier nu ’s avonds in te zetten voor de stad. Wat heb jij eigenlijk gedaan vandaag?’ Je moet het kunnen.

Maar ook als je dat niet kunt, kun je nog altijd aanwezig zijn. Rutte zei dat hij elk uur met de, Klaas Dijkhof belt. Interessant. Maar als het land in rep en roer is, ga dan eens kijken waar mensen worden opgevangen en ga eens luisteren wat mensen daar tegenin brengen. Neem verdomme de leiding. En als ze dan scanderen dat er een piemel in moet, beaam dat dan. Ik ben de lul en ga er nu hard in.

Maar het is niet alleen Rutte. Het lijkt wel alsof de hele bestuurlijke klasse met stomheid geslagen is door zoveel botheid. Ook in Steenbergen, waar de hooligans vrijuit mochten schreeuwen, zaten de lokale politici er braaf naar te kijken en te luisteren. Bij Jeroen Pauw mocht Constant Kusters zelfs gezellig meebabbelen over de vluchtelingenstroom. Hij mocht in gesprek met Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem. Er werd gelachen. Bernt sloeg de grootste fascist van Nederland nog net niet amicaal op diens schouders. Maar waarom vroeg de burgemeester niet waarom ze zo’n idioot sowieso een podium geven?

Duidelijkheid geven is ook niet makkelijk, geef ik toe. Het kabinet doet er alles aan om net te doen alsof ze ineens voor de deur stonden, die vluchtelingen. Ook verbloemen ze niet dat ze geen idee hebben hoe het verder moet. De wereld staat in brand, mensen sterven of vluchten, en onze leiders kijken er met een glazige blik naar.

Het klinkt hard, maar ik krijg het gevoel dat de bestuurlijke klasse vooral met zichzelf bezig is. Ze denken in peilingen. Daarom zeggen ze iets over een ‘sobere opvang’ en laten ze de grondwet in het Arabisch vertalen. Ze bekommeren zich in ieder geval niet om de vluchtelingen, maar ook de mensen die bezwaar aantekenen, hebben ze niks te melden. Dat is verdrietig. Het zou mij al helpen als ze alleen al toegeven dat ze ook niet weten hoe het verder moet. Maar hoe dan ook: kom uit je kaasstolp, dompel je onder in het land en leidt het debat. En niet het debat bij Pauw of in het (nep)parlement, maar daar waar mensen tegenover elkaar staan.

Dit opiniestuk verscheen eerder in Het Parool – Marcel Duyvestijn is publicist

 

 

 

 

 

admin
Your Name Email Website

*

code