0
Zullen we de oorlog een keer achter ons laten?

 

Ik neem even Marcel van Dam in de mond. Misschien wel de oervader van intellectueel klinkende grofheid. Hij was het namelijk die vond dat Pim Fortuyn een ‘sfeer van de NSB’ opriep. Hij eindigde met de dolksteek dat Fortuyn een ‘buitengewoon minderwaardig mens’ was, een duidelijke verwijzing naar Hitlers ‘untermenschen’, waar een ‘oplossing’ voor gevonden moest worden. Het hoge woord was eruit. Als je dit zo hoort, is het niet eens gek dat Fortuyns aanhangers zeiden dat de kogel van links kwam, toen hij vermoord werd.

Als het debat over migranten gaat, is de oorlog sowieso nooit ver weg. Maar er is wel iets verschoven. In de hoogtijdagen van Marcel van Dam was alles wat rechts was te vergelijken met de NSB. Nu is het vaak andersom. Nu zijn de moslims de nazi’s die ‘ons land overnemen’ en de linkse elites de landverraders. Bij de demonstratie van zaterdag noemde echter iedereen elkaar fascist. GroenLinksers noemden de mensen van Pegida fascisten, terwijl Pegida-voorman Edwin Wagensveld de ‘linkse fascisten uit de stad [ging] verdrijven.’

Fascisme. Heerlijk woord. Je kunt er namelijk zo lekker bij spugen. En je kunt er een trillende vinger bij opsteken. Voor de rest slaat het werkelijk als een tang op een varken. Zowel links als rechts weet kennelijk bij God niet wat het fascisme precies betekent.

Diezelfde Pegida-voorman heeft het wel altijd over ‘meneer Wilders’, als hij zijn grote leider bedoelt. Hij was er niet, zaterdag, maar hij was alomtegenwoordig. Geert Wilders zal zelf nooit direct de oorlog erbij halen. Om op te blijven vallen, gaat hij wel steeds een stap verder. ‘Nepparlement’ gebruikt hij om de democratie te ondergraven. Het ‘volk’ van het ‘vaderland’ wordt namelijk niet gehoord. Vindt hij. Hij ziet zichzelf ook als de Hanny Schaft van de Nederlandse politiek. Zijn continue oproepen om ‘in verzet’ te komen, zijn daar een voorbeeld van. De laatste tijd is vooral het woord ‘revolte’ in zwang. Hij heeft al een paar keer geroepen (lees: getwitterd) dat als hij geen premier wordt, het volk in opstand komt. Een indringend dreigement. Revolte! Een typisch Wilderiaans woord. Revolutie klinkt waarschijnlijk te links. Het is dat hij er af en toe bij fluistert dat het wel netjes moet gebeuren, anders zou je er een oproep tot geweld in zien.

Nu hij echter ook pepperspray uitdeelt, is hij weer een stap verder gegaan. Je zou kunnen zeggen dat dit het begin is van het uitdelen van wapens aan het volk. Eerst de woorden. Dan de wapens. Het is de vraag wanneer ‘meneer’ Wilders echt die grens oversteekt en geweld goedpraat of daar zelfs toe aanzet.

Nuance is voor Geert als een moslim die homo is. Dat lukt hem niet. En hoe grover, hoe meer stemmen, zo lijkt het. Datzelfde zie je bij Donald Trump. Het maakt niet uit hoe dom zijn uitspraken zijn, hij groeit in de peilingen. Dat heeft met vertrouwen te maken. Steeds minder mensen hebben vertrouwen in de politiek en de bijbehorende ‘elites’.

En als die elite zelf ook steeds grover gebekt is, wordt het helemaal penibel. Waar ik bijvoorbeeld van schrok, is dat iemand als Joris Luyendijk, die ik hoog heb zitten, een grens oversteekt en indirect Diederik Samsom met Anton Mussert vergelijkt, omdat de PvdA-voorman vluchtelingen terug op de veerboot wil zetten. Op Twitter plaatste de gelauwerde schrijver een artikel van Mussert met als titel ‘oplossing van het Jodenvraagstuk’. Luyendijk tikte erbij: ‘Zo ging dat enige tijd geleden.’ Hatseflats. Is dit het niveau van onze intelligentsia? In een column in de Volkskrant schreef Jonathan van het Reve hierover en eindigde met de zin dat Luyendijk in een bepaalde zin weer lijkt op Joseph Goebbels. Gezelligheid alom dus.

Zo is de oorlog al decennia het ideale vehikel om angst aan te jagen. Of je nou links of rechts bent. Misschien moeten we daar mee ophouden. Ik geloof in de wet van Godwin. Die houdt in dat als een (internet)discussie te lang duurt er altijd een moment komt dat iemand een vergelijking met het fascisme maakt. Wie die vergelijking als eerste maakt, is af. Of je nou links of rechts bent. Daar praten we niet meer mee.

Dit stuk verscheen eerder in Het Parool – Marcel Duyvestijn is publicist en columnist

admin
Your Name Email Website

*

code