3
Stem gewoon niet!

images

U dacht natuurlijk. Ik ga naar het theater. En dan laat ik het me even uitleggen. Om er vervolgens een nachtje over te snurken. Want u weet het niet met dat referendum.

Vannacht komen alles sprekers weer inspreken in uw droom. Al die rechtse gekkies die ons land met een dijk willen omzomen. Cynische zeikerds die je de adem benemen, al toeteren ze nog zo vrolijk door de scheepshoorn. De bangmakers. De nee-roepers. De pessimisten. De liefhebbers van Poetin. De holocaustontkenners.

(…)

Dat je dan bezweet wakker wordt, happend naar adem. Je duwt je vrouw het bed uit, want je wilt ruimte. Niet dat benauwende, naar spruitjes ruikende nationalisme.

Dan ga je weer slapen. Denkend aan de lente. Aan de zon, die opkomt aan de horizon. De bloemetjes en de botergeile bijtjes. De lucht is blauw. Er is werkelijk niks aan de hand.

Maar net als u de schaapjes hebt geteld, staan er twee schaapjes bij een hek. Kees Verhoeven en Han ten Broeke. Ze lachen zoals schaapjes lachen. Ze kijken je aan, met die milde glimlach, die eigen is aan glijende optimisten, in hun lichtblauwe overhemden en hun fris geschoren kaken. Ze aaien je over je hoofd en laten je zien hoe groot de wereld is. Dat alle menschen broeders worden. Dat we iedereen moeten omhelzen. Dat Oekraïne nog maar het begin is. Dat Wit Rusland reuze gezellig is. Dat we ook die mensen moeten helpen. Optimisme zit in elk woord. Ze dragen de ondraaglijke lichtheid in hun stem.

En weer wordt u wakker. Schreeuwend. Geef me kaders. Geef me houvast. Realisme. Dat is het woord dat u tegen u vrouw schreeuwt, die weer naast u ligt te snurken.

Als u wakker wordt, is het 6 april. Dan moet u een keuze maken. Dan komt dat heldere moment. U weet het. U stemt niet. Fok dat feest der democratie. Fok al die droeftoeters. Een feest is een feest als je een keuze hebt. Dit referendum is een feest zonder slingers. Een appeltaart zonder appel. Een pik zonder voorhuid. Een Wilders zonder haar.

Dan kun je er natuurlijk je eigen feestje van maken. Omdat je gewoon ergens tegen wilt zijn. Omdat dat hele Europa je de kriebels geeft. Omdat je bang bent. Omdat je met die hele politiek correcte poppenkast klaar bent. Fok die elite, die ons van voren en van achteren naait. Zal toch heerlijk aanvoelen om dat nee-hokje echt volledig rood te kalken en te spugen op je stembiljet. Dat cynische sapje zal gelukzalig smaken.

Of u stemt voor, omdat u altijd voorstemt. Gewoon omdat het kan. Dat heeft ook iets feestelijks. Lekker knuffelen. Oekraïne omarmen. Omdat ze daar ook een kust hebben, waar je vakantie kunt vieren. Oh, nee, de Krim is niet zo Oekraïens meer. Maar toch. U bent wel geluimd en zet een sierlijk kruisje in het ja-vak.

Nee dus. Je stemt blanco. De referenda-geilheid maakt alles kapot. In Amsterdam hebben ze ooit een referendum gehouden over de verzelfstandiging van het GVB. Dus heel Amsterdam ging stemmen of de conducteur zijn ambtenarenstatus mocht houden of niet.

Ze zijn ook allemaal mislukt, die referenda. Net als die burgemeestersverkiezingen. Je kon bijvoorbeeld in Utrecht kiezen voor een donkergrijs pak of een lichtgrijs pak. Twee PvdA’ ers. De inhoud was identiek. Maar een programma hadden ze niet. Dus was er niks te kiezen.

In het feest van de democratie sta je dus te schutteren tussen de schimpscheuten. Dat associatieverdrag lezen, is een onmogelijkheid. Dat doet Jan Roos dan ook niet. Kees Verhoeven leest het wel, maar begrijpt vervolgens weer niet wat er staat. Daar tussendoor roepen de droeftoeters allerlei dreigementen de ether in. Bangmakerij van links tot rechts.

Maak daarom op 6 april een statement. Stem niet. Zet met rode lippenstift de tekst ‘omdat het kan’ diagonaal op je stembiljet.

Ik dank u.

 

Deze column sprak ik uit bij het Forza Theaterdebat, van 30 maart

 

admin
3 Comments
  1. Eh, stem wél, maar blanco. Dan stem je vóór het referendum als instrument. Dit onderwerp zuigt, maar als weinigen of niemand stemt zegt dat iets over onze wens voor “meer democratie” ofzo…

  2. Heb geen rode lipstick is roze ook oké? Mooi geschreven…

    Jenny

  3. Mag ook met roze, Jenny.
    Volgens mij is er geen hokje blanco, maar dat weet ik niet zeker, Pim

Your Name Email Website

*

code