9
Ramadan zonder god

 

Het is Ramadan. Dat betekent hongerlijden. Maar zo moest ik dat niet zien. ‘Als je vast, voel je God in je stromen.’ Ik keek onwillekeurig naar boven, naar het systeemplafond in de Nasr moskee in de Celebesstraat, waar ik te gast was. Die dag had ik gevast.

We zaten in een hoek van de moskee. Ik was daar op uitnodiging van Ahmed Ben Yerrou, een jongerenwerker uit Oost. Hij maakte me wegwijs in de islam. Verderop zat een oudere man met een snorloze baard te murmelen in een microfoon. De mannen stonden en knielden als waren ze met een soort gymnastiek bezig. Vaak sloegen ze op hun hart en riepen ze dat Allah de akbarste was.

Daar zit het, zei mijn begeleider. ‘In je hart.’ Ik moest me niet zo focussen op al die regels, zei hij. Want dat was vooral mijn probleem met de islam. Dat continue zwaaien met dat vingertje. Alles was gegoten in regels en wetten die niet uit te leggen waren. Waarom ik bijvoorbeeld niet met een man mag kussen, kun je toch niet meer staande houden?

Al die regels zijn echter onwrikbaar. Valt niet aan te tornen. Je betwijfelt immers niet het woord van God. Hoe langer ik daar op dat oosterse tapijt zat, hoe benauwder ik me voelde. ‘Je kunt toch wel zelf nadenken’, flapte ik eruit. Enkele gelovigen draaiden zich om en mijn begeleider deed zijn hand op mijn onderarm, ten teken dat ik stil moest zijn.

Na een sobere, maar verlossende maaltijd in de gang van de moskee, stond ik buiten. Het was donker, toch dacht ik nog een vogel te horen fluiten. Ik keek naar de hemel. Wat zou het toch fijn zijn als God nu naar beneden komt om iedereen te vertellen dat het allemaal een poppenkast is die door mensenhersens bedacht is.

Ik haalde diep adem. Een seconde was het stil. Tot ik hard door tram 7 uit mijn dromen werd gerinkeld. De trambestuurder met een baard zwaaide naar me. Even dacht ik dat dat God was. In zijn blik zat iets geruststellends. Laat ze maar. Ze komen er wel achter.

Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
6 Comments
 1. Hoe kan iemand jou wegwijs maken in de islam terwijl die persoon zelf een verdwaalde is…zelf zo weinig kennis heeft van islam dat hij amper een moslim is…een culturele moslim. Sorry maar jouw artikel deugt van geen een kant. Regels en wetten die niet uit teleggen zijn? Nee niet als je geen kennis hebt. Weet je wat blijf jij maar lekker in je eigen wereldje zitten totdat je God ontmoet dan zal hij het jou wel allemaal goed uitleggen. Hij is tenslotte de akbarste..

 2. Ik ben erg benieuwd hoe die God van jou eruit ziet als hij mij alles gaat uitleggen.

 3. Van mij? Zei je dat nou echt? Er is echt geen verschil tussen jou en die terroristen…er zit zoveel haat in jou man. Ga eens professioneel te werk en doe wat kennis op voordat je over zo’n onderwerp begint tepraten. Bouw je mening op feiten en kom verder praten. Ik zeg je een ding onthoud dat goed beschouw het als een levensles. Wanneer jij vol vooroordelen zit zal jij God nooit vinden. God heeft niemand nodig en iedereen heeft God nodig. Wil je weten of hij echt bestaat en wie hij is ga dan opzoek. Hij gaat niet persoonlijk bij jou op bezoek komen maar hij is er en alles om ons heen duidt op zijn aanwezigheid…jou taak is je ogen te openen. Als jij je daarmee bezighoudt ipv met je vinger zit tewijzen kom je nog ver.

 4. Geachte heer Duyvestijn,

  Al pakweg 1400 is het starheid troef in het Mohammdanisme. Doet u uzelf eens een plezier en werk uzelf door de Sirat Rasul Allah* heen. In de vertaling van Alfred Guillaume, dat dan weer wel, want ik wil u niet opzadelen met het leren van Arabisch.

  De woorden die gelden zijn commando’s van hogerhand en daaraan valt nauwelijks te ontkomen. Op blz 155 staat het heel duidelijk:

  “.. verily we have send it down in a blessed night. Verily we are warning. In it every wise matter is decided as a command from us. Verily we sent it down. ” Citaat uit paragraaf “The Beginning of Sending down the Quran”

  Nu is de Koran geschreven in het speciale Koranisch Arabisch waarvan ongeveer 20% ook vrijwel overtaalbaar is, dus de Mohammedaanse schriftgeleerden hebben, gelukkig voor hen, toch wat speelruimte voor interpretatie. Niet dat wij daar erg blij van worden.

  Cristoph Luxenberg heeft met zo ongeveer gevaar voor eigen leven delen opnieuw vertaal op basis van kennis het Aramees en en serie andere talen en dan komt er heel iets anders uit. Ongelofelijk moeilijk om te lezen wat hij daarover schrift aangezien je een heel rits van talen zou moeten kennen om het werkelijk te snappen. In ieder geval een poging om wetenschappelijk om te gaan met die oude tekts en dat is wat in de Mohammedaanse wereld niet kan of een godspe is.

  * Enorm dikke pil en moeilijk te doorworstelen. Heb er een jaar over gedaan, maar de permanent walging is dan wel compleet. Nee, niet vervangen door Karen Armstrong, die dweilt zo vakkundig bloed op, dat ze de waarheid geweld aan doet. Dixit Hans Jansen

  Salut & “Peace”, Edmond V.O. Katusz

 5. RAMADAN ZONDER GOD/RESPECTLOOS, ISLAMOFOOB STUK
  Hoe Marcel Duyvestijn over de Islam/Geloof denkt, is zijn zaak.
  Wat NIET zijn zaak is, is de van Westerse arrogantie, superioriteitsgevoel
  en dedain doortrokken wijze, waarop hij de dienst in een Moskee beschreven
  heeft EN de Ramadan, de Islamitische Vastenmaand, die voor 1 miljard
  moslims ter wereld, heilig is. In Nederland voor ongeveer 1 miljoen moslims,
  afkomstig uit Turkije, Marokko, Palestina, Afrika, Tsjetsjenie, Suriname, Indonesie
  en andere delen van de wereld. Meest niet westerse allochtonen, over wiens
  religie Duyvestijn zich denigrerend uitlaat. Niet alleen gebrek aan respect
  voor de religie, maar ook voor hen als niet westerse allochtonen, die deze
  religie aanhangen.
  Hij spreekt over de gebedshoudingen als ”gymnastiek”, over Vasten als
  ”hongerlijden” alsof het geen spirituele betekenis heeft, over de preek
  als ”gemurmel in een microfoon”’, maakt ronduit schandalig respectloze
  opmerkingen tijdens de dienst en noemt het Vasten een ”poppenkast”
  Typisch Westerse arrogantie, typische Islamofobie, tekenend voor
  een tijd van toenemende xenofobie, Islamofobie en gebrek aan respect
  voor niet westerse allochtonen. En dan was Duyvestijn nog wel
  gast in die Moskee! Wat een manieren!
  In de prullenbak met zijn schotschrift! Ik zal de krant erover aanschrijven.
  http://www.astridessed.nl/ramadan-zonder-godrespectloos-vuilnisbakstuk-van-marcel-duyvestijn/

 6. Och heden, meneer Duyvestijn,, u heeft het ernstig verkorven bij ene Astrid Essed. Ik hoop dat u het niet al te erg in de koude kleren gaat zitten.

  Wat een stuk tegen u, wat wordt u aangeblaft. Als mevrouw Essed zo tegen u te keer gaat dan vraag ik mij af of zij de hartverzakking wel zal overleven als zij Pat Condell de les leest.

  Nogal karige argumentatie hanteert zij als je leest hoe zij de hoeveelheid Moslims op de aardkloot in stelling tegen u brengt. Alsof een quantiteit in dit geval van enige waarde is. Een gekke, gevaarlijk, moordadige ideologie blijft gek, gevaarlijk en moorddadig onafhankelijk hoeveel mensen die ideologie aanhangen, inhoudelijk veranderd er niets. Wat wel veranderd is de mogelijkheid tot tot uiting brengen van van die ideologie in (gewelddadige) daden als de groep ideologisch beperkte mensen heel groot is.

  Ook merkwaardig dat zij schrijft dat wij door vasten de honger in de Derde Wereld beter zullen begrijpen. (Ja, hoor wij zijn natuurlijk ook weer oudkoloniale schurken.) Kul, want wíj weten dat na het vasten de prak weer op tafel komt en de hongerenden waarvoor zij opkomt hebben één zekerheid, die prak komt er niet!
  Ik leer daar dus niets van, ondanks al die Wikipedialinkjes.
  Heeft u er iets van geleerd dat (eventjes) vasten?

  Uw stuk is eigenlijk erg braaf en zelfs hoopvol. De Mohammedanen zullen er wel eens zelf achter komen. Liefdevol toch?
  Salut! Edmond V.O. Katusz

Your Name Email Website

*

code