0
Besef wat je hebt

Het valt niet mee, die eerste maand met Donald Trump. De man is dus echt gek. Hij verzint aanslagen, ondermijnt de rechtstaat en is nog steeds bezig met het opeisen van zijn eigen overwinning. Zelfs als je knetterrechts bent, ga je nu achter je oren krabben. Hoewel mijn voorspellingen zelden uitkomen – ik dacht dat die clown in zijn eigen toren het nooit zou halen- denk ik dat hij nog voor de zomer aftreedt, omdat het veel te gevaarlijk wordt. We hebben het namelijk niet over de burgemeester van Appelscha. Donald Trump is de machtigste man ter wereld, iemand met nucleaire codes.

Toch is het nuttig, dat je nu ziet wat er gebeurt als je een volslagen idioot op de troon zet. Als ik de ontwikkelingen in de VS volg, ben ik toch blij dat wij wel allemaal (kleine) partijtjes hebben die elkaar scherp houden. Ook als Wilders – onze eigen Trump- de grootste wordt, hoeven we niet bang te zijn dat hij premier wordt. Iedereen heeft hem al uitgesloten. Zelfs als hij vijftig zetels haalt, gaat hij gewoon mokkend de oppositie in.

En mokken zal hij. Maar hij mag dan vooral zichzelf de schuld geven. Als je iedereen tuig noemt die het niet met je eens is. Of je wuift het hele parlement weg als nep. Je laat op geen enkele manier weten hoe je al je rigoureuze plannen wil uitvoeren. Denk je dan echt dat ze zeggen: ja, gezellig, Geert, we gaan met jou regeren? Het is alsof je als buurman helemaal verrot wordt gescholden en geschoffeerd en dat die buurman dan toch van je eist dat je gezellig samen koffiedrinkt.

Idioten aan de macht. Dat gaat niet goed. Dat weten we nu. Ik hoop dat dat besef ook doordringt in het stemhokje, zodat wij verschoond blijven van fataal Trumpisme.

Deze column verscheen eerder in De Echo

Marcel Duyvestijn
Website
Your Name Email Website

*

code