1
Het gogme van Robbie Oudkerk. En of Lodewijk Asscher dat nog kan aanleren

Robbie Oudkerk noemde het gogme. Prachtig Jiddisch woord. Hij bedoelde ermee dat je een baasje bent, sluw bent, dat je met een kwinkslag de ander wegspeelt. Maar ook met lef. Met authenticiteit. Robbie had dat. Het bracht hem ver. Maar daarna viel hij diep. Want dat hoort er ook bij.

Nu de eerste grote televisiedebatten zijn geweest, denk ik weer aan Robbie. Ik zie namelijk allemaal dezelfde soort mannetjes. Dezelfde pakken. Hetzelfde witte overhemd. Alleen de stropdas is anders. Zelfs een jonge jongen als Jesse Klaver conformeert zich volledig aan de oudere garde. Jammer.

Laat ik me even bij de enige Amsterdammer van het gezelschap houden, Lodewijk Asscher. Hij is inmiddels establishment. Dat zie je aan alles. Het apk, zijn woorden, zijn houding.

Lodewijk kent Robbie goed. Ik weet dat ze elkaar regelmatig spreken. En eerlijk gezegd hoop ik nu meer dan ooit. Niet om samen naar de tippelzone te gaan (want dat is het eerste dat u denkt bij Robbie). Maar wel om het gogme erin te stampen.

Er hangt namelijk iets braafs over Lodewijk. En daarmee past hij in het keurslijf van de politici die we kennen. Grijs. Wollig. Met ingestudeerde oneliners. Van de debatten onthoud ik niks, behalve een wijzende vinger.

Zou het niet handig zijn, als politici sowieso gewoon zeggen wat ze vinden, wat ze voelen? Daar hoort ook bij dat ze dingen niet weten, dat ze fouten toegeven. Maar dat is zeldzaam geworden. Politici twijfelen niet, omdat ze denken dat ze dan zwak overkomen. Daar zit de denkfout, want het maakt je juist menselijker. En daardoor sterker.

Pieter Hilhorst walgde van zichzelf in de korte periode dat hij in Amsterdam campagne voerde. Hij liet zich letterlijk in het pak naaien, liet zijn krullen coifferen en ging praten als een politicus. Ik wil niet zeggen dat hij daardoor de verkiezingen verloor, maar het helpt ook niet als je een politicus speelt die je niet bent. Laat dat een wijze les zijn voor Lodewijk.

Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
1 Comments
  1. Het is inderdaad jammer van die “liefde” voor een tippelzone en het “sluiten” van de Wallen. Misschien moeten we de heren leren luisteren naar vrouwen die wel weten hoe het werkt.

Your Name Email Website

*

code