0
De Jessias moet zich niets aantrekken van het ondankbare linksvolk

 

Deze week begint het langste en meest voorspelbare theaterstuk van het jaar: De formatie. Toneel voor kleuters. Eerst worden alle onmogelijke coalities onderzocht. Met als enige doel dat wij, het domme volk, zien dat dat niet levensvatbaar is. Het toneelstuk eindigt pas na de zomer, als er schijnbaar zuchtend en puffend een ploeg op het bordes staat. Dat zal bestaan uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De meest logische keuze. Dat ziet iedereen, maar dat mag je dus niet zeggen.

Dat kleutertoneel moet nu eenmaal eerst gespeeld worden. In alle analyses waarom de PvdA verloren heeft, komt naar voren dat Samsom dat spel niet goed speelde. VVD en PvdA kozen in 2012 te snel voor elkaar. En dat mag niet, ook al was er in de verste verte geen ander kabinet mogelijk. Maar bovenal zat Nederland in een diepe crisis. Dus wat is er beter dan dat de twee grootste partijen, die samen het hele politieke spectrum omvatten, Nederland bij de hand nemen? Samsom wist toen al dat het linkse volk hem dat niet zou vergeven.

Want dat is het probleem, het morrende linkse volk. Het is niet goed of het deugt niet. Die linkse kiezer ziet de PvdA liever aan de zijlijn staan, met het enorme gelijk aan zijn zijde. Dat je, door te regeren, zaken kunt veranderen, lijkt ze te ontgaan. Dat de PvdA –samen met de VVD- de werkgelegenheid liet stijgen en de economie weer op de rails zette, kan het ondankbare linkse volk geen donder schelen. Ze willen gelijk hebben. Gelijk krijgen is van ondergeschikt belang.

Nu is een andere linkse partij aan de beurt. GroenLinks. Heb je bij drie PvdA’ers al een milieuvergunning nodig, omdat de zuurgraad te hoog is, bij GroenLinks doen ze er nog een schepje zoutzuur bovenop. Nu al hoor ik overal GroenLinksers hun partijleider oproepen om de lokgroep van de macht te weerstaan, omdat ze anders maar drie zetels en een gekruisigde Jessias overhouden.

Toegegeven, iedereen die met de VVD regeert, houdt aan het eind geen zetel over. Dat weten CDA (Rutte 1) en D66 (Paars) ook heel goed. En bij GroenLinks ligt het trauma van het Kunduz-akkoord nog vers in het geheugen. Kortom, samenwerken met de VVD is ‘supergaaf’, maar kost je wel al je zetels. Als je Wie is De Mol hebt gekeken, zou je Rutte de Jochem van Gelder van de politiek kunnen noemen. Iedereen waarmee hij een bondje sluit, ligt er vroeg of laat uit.

De Jessias weet dat. Hij kan het ook zo uittekenen. Het wordt geen vrolijk kabinet. Hij weet dat Rutte en Buma geen chemie hebben. Zij zijn als Microsoft en Apple, het botert niet. En dan hebben we het nog niet eens over het immense ego van Alexander Pechtold, dat niet zal toestaan dat het kleine linkse broertje praatjes krijgt.

En toch. Als Jesse een man is, doet hij mee. Al weet hij dat hij, na deze kabinetsperiode, met evenveel Kamerleden overblijft als er in een Toyota Prius passen. Ook zal hij natuurlijk niet al zijn –nogal radicale plannen- erdoorheen krijgen. Hij kan echter veel bereiken. VVD en CDA zijn in principe namelijk pragmatische partijen. Vooral Rutte is van rubber. Die buigt alle kanten op. Wrijf hem even over de rug en hij gaat roepen dat het milieu supergaaf is. Misschien dat Buma nog een tijdje mokt, maar als je hem aan zijn neus hangt dat duurzaamheid een joods-christelijke traditie is, gaat hij ook wel mee.

Over die joods-christelijke traditie gesproken. Jezus wist ook precies wat er zou gebeuren toen hij Jeruzalem binnenreed. Met Petrus, die kraaiende haan en het verraad van Judas. Toch liet hij zich gewillig naar het kruis leiden. En hij zou het zo weer doen, want kijk eens wat hij uiteindelijk allemaal bereikt heeft. Dat is nu eenmaal het lot van de Messias. Denk ook aan Mozes. Die was zijn hele leven met dat beloofde land bezig, maar heeft dat zelf nooit gezien. En als Jesse echt de messias is, weet hij dat morrende linkse volk mee te krijgen. Kortom: stop met miepen, stroop je witte hemdsmouwen op en ga zo snel mogelijk aan de slag.

Dit opiniestuk verscheen eerder in Het Parool

admin
Your Name Email Website

*

code