0
Trekken aan lijsten

Volgend jaar zijn er weer verkiezingen. De partijen bereiden zich al voor. Ten eerste schuiven ze hun lijsttrekker naar voren. Twee partijen laten hun leden de leider kiezen, D66 en PvdA. Ik kan de namen noemen, maar dan zapt u direct weg. U weet namelijk niets van politiek.

Ik heb weleens onderzoeken gelezen dat de Amsterdammer bijna geen raadslid kan noemen. De burgemeester, alla, die kennen de meesten nog. Misschien dat Eric van der Burg, de altijd energieke VVD-wethouder, nog een lampje doet branden, maar daarna wordt het grijs, en daarna zwart. Ik heb ooit uitgerekend dat er meer mensen op de eerste vrouw op de lijst van de PvdA stemden dan dat ze haar kenden. Veel mensen stemmen blind op een vrouw. Ze hoeven niet te weten wie het is.

Als u het gezicht al niet kent, weet u al helemaal niet wat ze willen. Laat ik het dan maar even samenvatten. Eigenlijk vinden de kandidaat-lijsttrekkers van D66 en PvdA allemaal dat de stad er fantastisch bij ligt. Ze beginnen hun verkiezingsretoriek met: ‘Het gaat goed met de stad.’ Dan volgt er een ‘maar’, want ‘grote groepen hebben het moeilijk’. De PvdA-kandidaten wijzen dan op de minder bedeelden. D66 op mensen met een middeninkomen. Echt ver uit elkaar liggen die twee partijen niet.

Sowieso kent de gemeentepolitiek geen grote verschillen. Feit alleen al dat SP en VVD, toch geboren aartsrivalen, samen de stad besturen, zonder veel gehannes, geeft te denken. Hoe vervelend is het dan ook dat die verschillen de komende tijd opgeblazen worden tot enorme proporties. Ze zullen dreigen: de stad zal ten onder gaan als u niet op mij stemt. Ze gooien met modder naar elkaar. En dat doen ze voor u.

Misschien is het helemaal niet gek dat u die politici niet kent en dat u vrolijk verder snurkt. De stad ligt er immers uitstekend bij.

Deze column verscheen eerder in De Echo

Marcel Duyvestijn
Website
Your Name Email Website

*

code