0
Alexander Pechtold als burgemeester van Amsterdam

Alexander Pechtold zou burgemeester van Amsterdam willen worden. Dat gerucht loopt al een tijdje. Dan wordt het weer de kop in gedrukt. En dan duikt het weer op, als een konijn uit z’n holletje. Op zich logisch. Als er een functie nog enig aanzien heeft, dan is het dat van burgemeester. Dat wil Pechtold ook, eindelijk erkenning en applaus.

Hij wil niet meer kruipen. Niet meer slijmen. Niet meer bij de ballen genomen worden in de Haagse coulissen, die ‘vies en vunzig’ zijn. En aangezien D66 volgend jaar verreweg de grootste wordt in Amsterdam, maakt hij een goede kans om Eberhard van der Laan op te volgen.

Toch is hij volstrekt ongeschikt. Hij zou het misschien goed doen, als burgemeester ergens anders. Hij heeft immers ervaring in Wageningen en weet hoe de haasjes lopen. Maar in Amsterdam zijn geen hazen. Het grootste minpunt is dat hij geen Amsterdammer is en het ook nooit zal worden.

Dan zegt u: Maar dat waren Patijn en Cohen ook niet. Zelfs Eberhard is van oorsprong geen Amsterdammer. Dat klopt. Je kunt het echter wel worden. Maar dan moet je wel de capaciteiten hebben. En dat heeft Pechtold niet.

Amsterdam is een jas. Die pas je of die pas je niet. Het is een fraaie jas, die zowel statig als pluizig is. Hij is zwaar, maar als je hem weet te dragen als een heer, fladderen de panden achter je aan als je over de grachten rent. Eberhard is iemand die elke dag die jas met verve draagt. Hij lijkt gemaakt voor die jas, die groots is en tegelijk krap zit.

Pechtold is er ook nooit. De enige keer dat Pechtold in Amsterdam kwam, was toen hij bij Hans van Mierlo langsging. De oprichter van D66 was iemand die weer wel burgemeester had kunnen worden. De manier waarop hij in 1966 traag en tobbend over de grachten tippelde, was Amsterdams. Ook Van Mierlo had een ego die bijna uit zijn beige regenjas knapte, maar toch is het anders. Het is een eerzaam ego.

Wat is het dan wel, waarom je in Amsterdam niet zomaar burgemeester kunt worden? Ik kan het moeilijk in woorden vatten. Robbie Oudkerk noemde het gogme. En dat is het. Een soort stadse doortastendheid, gepaard met lef en charme. Pechtold heeft het allemaal. Maar niet dat stadse.

Deze column verscheen eerder in De Echo

Update: gelukkig heeft Jos Heymans van RTL Nieuws een verlossend antwoord op alle geruchten: Hij doet het niet

Marcel Duyvestijn
Website
Your Name Email Website

*

code