0
De vlogger

Burgemeester van der Laan had een ‘geheim programma’. De gemeente wilde met behulp van een vlogger de nog ongerijpte geesten van jonge moslims beïnvloeden. Liefde in plaats van oorlog. Hij had waarschijnlijk in zijn hoofd dat de hangjongere met jihadistische ideeën, na het zien van zo’n vlog, spontaan de schoffel pakt en het onkruid uit het parkje schoffelt, alle voorbijgangers omhelst, terwijl hij ze, met een traan in het oog, het Wilhelmus toezingt. Anti-radicalisering per vlog.

De filmpjes waren opgenomen, maar zijn nooit naar buiten gebracht, omdat er intern, diep in de krochten van de Stopera, ruzie werd gemaakt op de afdeling deradicalisering. Daar stonden ambtenaren boos tegenover Van der Laan. Die slag leek aanvankelijk gewonnen te worden door de burgemeester.

De ambtenaar, waar Van der Laan ruzie mee kreeg, werd ontslagen en vervolgens neergezet als ‘een fraudeur’, die vriendjes en vriendinnetjes opdrachten van de gemeente toespeelde en wegkeek van het echte probleem, de islam. Het was een kliekje Marokkanen dat elkaar de hand boven het hoofd hield. Dat was wat met name De Telegraaf ervan maakte.

Daarmee leek er een einde te komen aan de voorlopige anti-radicaliseringssoap. Maar nee. Het gaat verder. De groep rond de ontslagen ambtenaar neemt nu wraak. Ineens komt naar boven dat Van der Laan de afdeling zou willen ‘witwassen’ en ‘ontdoen van moslims’. De burgemeester wordt, dit keer in Elseviers Weekblad, afgeschilderd als een Bokito die vanaf zijn apenrots schreeuwt, liegt en bedriegt.

Het is een schimmig toneelspel en de laatste acte is nog niet gespeeld. Ongetwijfeld komen er nu weer andere verhalen naar boven, die het gelijk van de burgemeester moeten aantonen. Het gaat vies worden. Modder zal heen en weer vliegen. Grappig als het om kleine dingen zou gaan. Maar dit gaat over het bestrijden van terreur. Dit gaat om veiligheid. Dit gaat om een aanslag die wel of niet voorkomen had kunnen worden.

Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
Your Name Email Website

*

code