0
Jozias

Deze week is hij begonnen, Jozias van Aartsen, als waarnemend burgemeester van Amsterdam. Het blijft een raar idee, iemand anders met de ambtsketen om. Het is vooral ook een realitycheck. Eberhard is er niet meer.

Jozias. Misschien is hij een van de betere bestuurders. Misschien heeft hij een schat aan ervaring, ook in het burgemeestersvak. En toch. Het is wennen. Jozias is een Hagenaar. Een deftige meneer, op en top VVD’er. Misschien dat hij weleens in het Concertgebouw is geweest. Of een dansvoorstelling in de Stopera heeft bezocht. Maar weet hij ook de weg naar het August Allebeplein? Kan hij een inschatting maken van de gevoelens in Noord, bij de traditionele kersboomverbranding? In Den Haag weigerde hij, toen hij daar burgemeester was, van vakantie terug te keren toen er rellen ontstonden in de Schilderswijk. Een inschattingsfout.

Maar goed, hij past op de winkel. Dat is prima. En laten we wel wezen, Schelto Patijn was nog Haagser, nog deftiger en sprak bij kans nog geaffecteerder. Toch sloten de Amsterdammers ook hem in hun armen.

Belangrijker wordt natuurlijk wie Eberhard echt gaat opvolgen. Alexander Pechtold wordt genoemd. Maar hij wil zelf niet, heeft hij inmiddels aangegeven. Femke Halsema zou gepolst zijn. Dat stuit weer op verzet van allerlei rechtse figuren die al bij voorbaat een petitie maakten om haar benoeming tegen te houden. Annemarie Jorritsma dan? Zij heeft destijds meegedongen om de keten, werd ook voorgedragen door de kandidaatstellingscommissie, maar verloor het toch, in de Gemeenteraad, van Eberhard van der Laan.

Ikzelf heb Lodewijk Asscher al eens ingebracht. Goedlachs, slim, Amsterdams, aimabel. Maar hij is weer lid van de verkeerde partij. Nu de PvdA niet meer verre weg de grootste is, zal zijn kandidatuur op verzet stuiten.

Ach, wie het ook wordt, het zal moeilijk worden om de erfenis van Eberhard over te nemen., laat staan om het beter te doen.

Deze column verscheen eerder in De Echo

Foto: gemeente Amsterdam

admin
Your Name Email Website

*

code