0
Het politieke bestel is ontploft

Over twee maanden mogen we weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Vroeger was dat een saaie bedoening. Want aan het eind van het liedje had de PvdA verreweg de meeste zetels. Zij bepaalden vervolgens of ze over links, met GroenLinks, of over rechts, met de VVD, de stad gingen besturen. Maar dat is voorbij.

De PvdA komt niet verder dan een zetel of vijf. En geen andere partij die die hegemonie overneemt. De tijd van de grote partijen is simpelweg voorbij. Op 21 maart zal blijken dat er een hele sliert clowns met pretenties de Stopera bestormt. Het stelsel is ontploft en dus denken gelukzoekers dat het hun beurt is. Allemaal op een paar specifieke puntjes.

Eigenlijk kun je zeggen dat er een rode lijn doorheen loopt. Een zwart-wit-lijn. Aan de ene kant de DENK-boys en Sylvana’s Bij1, die proberen de belangen van de Amsterdammers met een migratieachtergrond te behartigen. Aan de andere kant heb je Forum voor Democratie, die de blanke man –of moet ik zeggen witte man?- vertegenwoordigt. En dan zou het nog kunnen dat Geert Wilders nog een Amsterdammer vindt die namens hem de Gemeenteraad in wil.

Tel daar de andere kleine partijtjes bij op, zoals de ouderen, die hopeloos verdeeld, met een verschillende partijen meedoen. En de partij voor de diertjes natuurlijk. Wat dan opvalt, is dat al die partijtjes speerpunten hebben, waar je in de lokale politiek niet veel mee kunt. Racisme, islamisering, pensioenen en dierenleed staan zelden op de agenda. In Den Haag heb je een dagtaak aan die debatten, maar in Amsterdam gaat het over de Noord-Zuidlijn en bruggen over het IJ. Ingewikkelde onderwerpen die je niet met een soundbyte afkunt. Het zal de clowns die u straks kiest, dan ook niet meevallen om in die grijze brij op te vallen.

Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
Your Name Email Website

*

code