0
Femkenisme in Amsterdam

Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester. Dat zeg ik, omdat ik haar hoog heb zitten. Maar ook omdat ik kan rekenen. De Gemeenteraad is links en GroenLinks is er de grootste partij.

Geen Wouter Bos. Geen Paul Rosenmöller. En ook geen gezellige VVD’er in een streepjespak. Nee. Eindelijk een vrouw. Fem der Femmes. Eigenlijk wil ik alle vrouwen oproepen het eindelijk een keer over te nemen. Maar je moet ergens beginnen.

Daarnaast denk ik dat Femke het goed gaat doen. Ze is een intellectueel. Natuurlijk. Een linkse intellectueel zelfs. Maar toch ken ik haar ook als iemand die de dingen van meerdere kanten wil bekijken. Ooit zei ze dat ze het liefst ‘elke vrouw in Nederland hoofddoekloos’ ziet. ‘Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt. Dat zijn de mannen geweest die het geloof uitleggen.’ Niet iets wat je verwacht van een linkse politica.

Waarom haal ik deze uitspraak nou weer uit de mottenballen? Omdat ze vooral onder vuur ligt bij de rechtse media. Daar gruwen ze van een linkse vrouw. Maar heeft u ooit Patijn, Cohen of Van der Laan zoiets horen zeggen? Nee, zelfs uit de mond van Jozias van Aartsen, toch een rechtgeaarde VVD’er, zou je dit nooit horen.

Waar het me vooral om gaat, is dat Femke vaker liet zien dat ze geen harde dogma’s heeft. Niet alleen als het over diversiteit of geloof gaat. Maar ook als het om vluchtelingen gaat, of over criminaliteit en veiligheid. Hoewel ze soms hard overkomt, laat ze ook altijd haar twijfel zien. En dat is een stad als Amsterdam, met al die meningen, al die belangen en al die uitdagingen, hard nodig. Een burgemeester moet boven de partijen staan. En dus alle kanten kunnen belichten.

Fem der Femmes. Eerste burger van Amsterdam. Ik ben voor. Laat het Femkenisme maar binnenkomen.

Deze column verscheen eerder in De Echo

 

 

admin
Your Name Email Website

*

code