0
Waarom Fatima Elatik zich niks kan veroorloven en Mark Rutte alles

Rappers en criminelen. Dat is dikke mik. Dat stond in een lang stuk in Het Parool. ‘Beiden zien de band als statusverhogend.’ Ze eren elkaar op social media en hangen rond in dure restaurants, waar ze met veel kabaal dure champagneflessen open ploppen, om hun rijkdom te tonen.

Je weet het. Je ziet het. Je zucht. Het is altijd zo geweest. Frank Sinatra zat ook in een innige omstrengeling met de maffia. En Dries Roelvink zong voor de vrijgekomen Heinekenontvoerders. Het mag. Het kan. En iedereen haalt zijn schouders op.

Lil Kleine, sneu mannetje van 24, uit de Jordaan, en de arrogantie van een zanger die alles al gezien heeft, zit straks gewoon weer in een talkshow alles weg te lachen. Ook krijgt hij gewoon een prijs voor zijn talent. In ieder geval zal het zijn verkoopcijfers alleen maar goed doen.

In die zin is het net Mark Rutte. In NRC werd hij zelf neergezet als ‘recidivist’, omdat hij voor de zoveelste keer de boel aan elkaar had gelogen. Mark glijdt overal doorheen, buigt lichtjes zijn hoofd, maar lacht dan weer breeduit en mag verder. Sterker nog, de VVD is en blijft de grootste, wat ze ook doen. Het kan ons kennelijk geen moer schelen dat iedereen daar de boel belazert.

Als je maar van de juiste kleur bent. Want nu denk ik aan Fatima Elatik. Fatima is iemand die altijd hard werkte voor Amsterdam, als raadslid en bestuurder. Haar energie is tomeloos. Als er ergens in de stad een opstootje was, stond Fatima erbij om  op te treden. Hoewel ze een lintje verdient, zit ze continu in de beklaagdenbank. Ze wordt continu beschuldigd van vriendjespolitiek. Of van het opdringen van de hoofddoek bij de politie. Het is allemaal niet waar, maar in elk artikel staat de zinsnede ‘de in opspraak geraakte…’ Lil’ Kleine zou er een moord voor doen, zo’n titel.

Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
Your Name Email Website

*

code