0
Racist of heler

opoefiets.jpg

‘Hiero me fiets te koop.’ Die tekst trof me. Hij stond op Marktplaats. Mijn oude fiets was op het Centraal Station ontvreemd, dus ik zocht een nieuwe. Ik belde de eigenaar van ‘me fiets’ en we maakten een afspraak.

Zoals hij schreef, zo sprak hij ook. ‘Goed, gast.’ Hij had een bontkraag. Sneakers boven een afgezakte spijkerbroek. Zwarte natte krullen in de nek. We wisselden wat losse obligate woorden, waarna ik zijn fiets kocht en naar huis terug ging.

Ik was tevreden. Maar toen ik het verhaal vertelde aan een vriend, werd hij boos. ‘Je bent een heler. Die gast van jou heeft die fiets gestolen. Op deze manier hou je het systeem in stand.’

Een fietsverkopende Marokkaan moest ik dus wantrouwen. Van Fatima Elatik had ik geleerd dat Marokkanen nooit fietsen. Dat is ‘uncool’. Dus ik had het moeten weten.

En toch. Is een fietsverkoper met het uiterlijk van Eberhard van der Laan betrouwbaarder? Of anders gezegd: ben ik een racist of een heler? Pfff. Moeilijk hoor.


Deze column verscheen eerder in De Echo

admin
Your Name Email Website

*

code