0
Rutte is de beste premier ooit

2159308

‘Ik wil een leider met visie.’ Dat soort zinnen. Ik kan ze niet meer horen, die zinnen. Vaak worden ze uitgesproken door mensen die zelf niet verder kijken dan hun eigen onderbuik, terwijl ze friemelen aan iets wat daar onder hangt. Die mensen zeggen ook dat het hele volk snakt naar leiderschap en visie. Dat is stierenpoep. Wij verlangen naar rust, reinheid en regelmaat. Meer niet.

Visie. Het is zo’n containerbegrip. Mark Rutte vernauwde het begrip terecht tot een ‘blauwdruk’. En die had Rutte niet. Vervolgens riep iedereen: zie je wel: hij heeft geen idee, geen richting, geen visie. Eigenlijk was de premier definitief ontmaskerd als zwaaier en glimlacher zonder inhoud. En dat in een tijd van crisis!

Leiders en visie. Hebben we in die hele twintigste eeuw niet genoeg denkers en doeners gehad die wel leiderschap toonden? Allemaal visionairs die rode, gele of bruine boeken schreven met een blauwdruk voor de toekomst. Hitler, Mao, Stalin. God, wat een visionairs. Wat een denkers met prachtige ideeën voor de wereld.

Rutte doet simpelweg wat hij moet doen. Hij is een manager. Hij is de primus inter pares. Hij moet de boel een beetje bij mekaar houden. Niet meer en niet minder. Eigenlijk deden Balkenende, Kok en Lubbers precies hetzelfde. Die hadden ook geen visie. Dat waren ook managers. En dat deden ze goed.

Ook diens vrolijkheid wordt vaak in zijn gezicht geslagen. Hij zou de crisis weglachen. Het enige wat hij zou doen, is mensen aansporen tot kopen, kopen, kopen om daarmee ‘met z’n allen’ het CBS te verslaan. Veel meer idee zit er niet achter. Hij zou vooral een holle boom zijn. Maar Rutte moet helemaal niet mee gaan meehuilen. Ook hierin geef ik hem groot gelijk. Hij is een coach. Een man die ons een zetje geeft. Voor de rest moeten we het zelf doen.

Hup hup Rutte. Iemand moet het zeggen. In een tijd waarin we al die politici idioten vinden, moet er iemand opstaan om te zeggen dat onze premier goed bezig is.  Laat ik hier leiderschap tonen. Aangezien die politici elkaar ook miezerig, nikserig en schandalig vinden, moet ik maar zeggen dat Mark Rutte misschien wel onze beste premier ooit is. Ik heb liever een energiek Duracellkonijntje (de typering is van Lodewijk Asscher) dan zo’n Europees denker als Geert Wilders, die overal kijk op heeft. Eigenlijk zou Rutte zijn mantra ‘doe eens normaal man’, verder uit moeten werken. Moet u eens kijken hoe snel we met die slogan uit de crisis zijn.

Deze column verscheen eerder op The Post Online – Marcel Duyvestijn is zelf natuurlijk wel een ontzettende visionair. www.liefdevollid.nl

 

admin
Your Name Email Website

*

code